Son zamanlarda adını sıklıkla duyduğumuz, çağımızın yeni trendi “Akıllı Şehir” kavramını çoğumuz merak etmekteyiz. Akıllı Şehir Nedir? Akıllı Şehir Uygulamalarında Örnekler Var mı? Bu yazımızda bu konuları inceleyerek aklımızdaki soru işaretlerini bir nebze kaldıralım istiyorum.

Akıllı şehir dediğimizde aklımıza gelen en önemli kaynak “veri” olmalıdır. Çünkü akıllı şehir; şehrin içerisindeki akla gelen her türlü akıllı aletten elde ettiği veriler sayesinde şehir kalitesini ve standartlarını arttırmayı hedefler. Yani aslında en önemli amacı; elde ettiği veriler sayesinde şehrin halihazırda yaşanan veya yaşanabilecek sorunlarına en hızlı ve verimli şekilde çözüm üretmektir. Bu sayede koordinasyonlar daha iyi olabilecek ve hizmet kalitesi artacak.

Tabi ki bir şehir bir anda akıllı şehir olamaz. Öncelik olarak temel kullanım alanlarını ve aktivitelerini akıllı hale getirmelidir. Bunun için birçok unsur vardır. Bunlardan bazıları, akıllı trafik lambaları, akıllı çöp toplama, ücretsiz wifi alanları, akıllı park alanları, akıllı evler, temiz enerji, akıllı şehir mobil uygulamaları… Düşünürsek aslında daha nice unsur sayabiliriz. Uzaktan evimizi kontrol ettiğimiz, klimanızı veya musluğunuzu açıp kapatabileceğimiz veya içimizde bir şüphe varsa güvenlik kameraları anında izleyebileceğimiz fikri sosyal yaşamın en eğlenceli ve akıllı faydası diyebiliriz.

Bazı ülkeler Akıllı Şehir kavramına sıcak bakarken bazı ülkeler bu kavramdan uzak durmaktadır. Dünyadaki Akıllı Şehir örneklerine değinirsek; Amsterdam, Hong Kong, Viyana, Barselona, Tokyo, Londra, Singapur, New York gibi dünyaca ünlü şehirler akıllı şehirciliğin öncüleri arasında yer alır.